I Danmark rammes ca. 12000 om året af enten en blodprop i hjernen eller hjerneblødning. Begge tilstande benævnes ofte som slagtilfælde, apopleksi eller stroke.
Hvis man rammes af stroke, kan sygdomsbilleder variere meget. Nogle patienter får næsten ingen men` og andre rammes hårdt af fx lammelse, talebesvær eller besvær med at forstå og bearbejde ting.
Stroke kan påvirke synet og de mest almindelige symptomer er dobbeltsyn, lysfølsomhed eller problemer med at orientere sig sikkert pga. blindhed i dele at synsfeltet.
Dobbeltsyn kan afhjælpes med prismebriller eller ved blændning af det ene øje med mat brilleglas eller farvet kontaktlinse. Hvilken type optiske løsning der er bedst, afhænger af synsskadens omfang.
Ved hjernebetinget lysblænding kan visse former for farvede brilleglas og kontaktlinser afhjælpe.
Hvis en stroke har ramt hjernens synscenter, påvirkes synsfeltet. Hvis fx hjernens venstre synscenter er påvirket vil synsfeltet i højre side blive helt eller delvist blindt. Når man har blindhed i højre side oplever mange patienter, at højre øje ser dårligt. Virkeligheden er at begge øjne har normal synsskarphed, men at begge øjne har et blindt felt i højre side.
En patient der er blind i højre side kan fx have svært ved at læse en bog, da der er svært at følge en linje fra venstre mod højre. Er man blind i venstre side, vil man have svært ved at finde den næste linje.
Genoptræning af synsfeltskader er ikke muligt, men en præcis udmåling af synsfeltet og en forklaring på, hvordan det manglende synsfelt påvirker dagligdagen, er vigtig for at kunne tillære færdigheder så hverdagen blive lettere. I visse tilfælde kan speciel slebne brilleglas udvide patientens synsfelt, så det bliver nemmere at orientere sig, men dette fordrer, at patienten har mentalt overskud.
I Danmark rammes ca. 25.000 personer årligt af hjernerystelse. Hjernerystelse er en tilstand, der kan give symptomer som fx hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær, søvnproblemer, lyd- og lysfølsomhed og andre synsproblemer.
Mange med hjernerystelse har store gener af disse symptomer, men i langt de fleste tilfælde forsvinder de af sig selv i løbet af få uger.
Undersøgelser viser, at ca. 10 pct. af patienter med hjernerystelse har symptomer i mere end 3 måneder uden at opleve bedring. Denne gruppe kendes under diagnosen Postcommotionel Syndrom (PCS).
De synsproblemer, der ses i forbindelse med hjernerystelse, er hovedpine i forbindelse med læsning, dobbeltsyn, problemer med at fokusere på de nære ting, hurtig udtrætning ved læsning, genlæsning af samme linje, reduceret læseeffektivitet, problemer med at fastholde læsested og huske det læste.