Speciallinser

Kontaktlinser inddeles typisk i tre kategorier; Bløde linser og formfaste linser, herunder inddeles formfaste linser efter kornealinser og sklerallinser. kornealinsen tilpasses 100% på kornea, også på dansk kaldet hornhinden. Sklerallinsen tilpasses på den hvide del af øjet, senehinden. Alle tre typer kontaktlinser har fordele og ulemper; Derfor er en grundig optisk udredning og undersøgelse vigtig i forhold til valg af linsetype.
Nedenfor er linserne inddelt og deres egenskaber beskrevet. Hvilken linse som egner sig bedst er afhængig af flere faktorer, og det er ikke altid, at den mest avancerede linse er nødvendig for korrektion eller behandling. Derfor er en grundig udredning af synsfunktionen vigtig, så man ikke tilpasser en mere speciel eller fordyrende linse end behovet kræver. Endvidere kan valg af kontaktlinse være afgørende på baggrund af brugerens komfort og tolerance af linsen. Et samarbejde mellem brugeren og optikeren er vigtigt i forhold til endelige valg og ordination af linse.

 

Bløde design

Den første bløde linse kom på markedet i 1961. Bløde linser findes i mange muligheder, og kan i dag korrigere ekstreme synsfejl. Hvis der er tale om en uregelmæssig brydning af hornhinden som f.eks. ved kerato-conus, er det dokumenteret, at specielle bløde linser kan korrigere nogle grader af en uregelmæssig bygningsfejl. 
Klinikken forhandler de nyeste produkter og designs, som f.eks. endagslinser til ekstrem styrke i minus, plus og bygningsfejl, samt bløde designs til øjensygdommen keratoconus. Specialbløde linser kan skræddersyes øjets individuelle facon og styrkebehov. Endvidere tilpasser klinikken kontaktlinser med læsekorrektion, også kaldet multifocale kontaktlinser. Et marked som er voksende og med mange linseløsninger til korrektion på afstand og nær, hvis man vil være uafhængig af briller.

Kornealinse

Siden den formfaste linse til hornhinden kom på markedet omkring 1950, har denne linse altid være ideel for optimal synskvalitet. Men denne blev hurtigt erstattet af den bløde linse til almindelige synsfejl omkring 1970.
Den ”hårde” kornealinse er stadig væk den bedst mulige optiske løsning til mange typer korrektioner, og den kan ofte give den bedst mulige synskvalitet sammenlignet med bløde linser og sklerallinser. Det kræver dog en god tilpasning af pasformen, så komforten opleves acceptabel. Kornealinsen eller hornhindelinsen kan ofte være den nødvendige løsning for at opnå mange timers brug af linsen i løbet af dagen.
Klinikken forhandler og har et bredt udvalg af prøvesæt til afprøvning af ekstreme styrkebehov og hornhinder med uregelmæssig overflade.

Sklerallinse

Sklerallinsen blev første gang anvendt til korrektion af øje med keratoconus om-kring 1880. Denne tids sklerallinse var ikke altid behagelig at anvende pga. teknisk begræns-ning af pasformen. Linsen blev fremstillet i glas og senere i akryl, og ingen ilt trængte igennem linsen til øjets nødvendige iltbehov.
I dag har sklerallinsen fået et comeback, da linsens materiale er mere end 100% Iltgennemtrængeligt og pasformen kan skræddersyes til øjets facon. Linsen er defineret som en sklerallinse, når linsen primært ”lander” på den hvide del af øjet, senehinden sclera, og derfor ingen kontakt skal have med hornhinden. 
Indikation for tilpasning af sklerallinse er stort set den samme som ved kornealinsen. Fordelen kan være bedre komfort i tilfælde af intolerance ved den lille formfaste hornhindelinse eller ved begrænsning af en succesfuld tilpasning af kornealinse pga. ekstrem uregelmæssig hornhinde.Sklerallinsen har et reservoir af væske mellem linsen og øjets overflade, der bl.a. gør linsen ideel til terapeutisk behandling af tørre øjne eller andre komplikationer af øjets væv. Klinikken har et bredt sortiment af sklerallinser, som omfatter både små og store sklerallinser.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.