Tilskudsregler §112
Kommunen er ansvarlig for optisk hjælp og tilskud efter Servicelovens §112.
I henhold til Serviceloven kan der ydes økonomisk hjælp til personer med en varig øjenlidelse og behov for en række definerede optiske hjælpemidler.
Center for Kontaktlinser & Specialoptik yder rådgivning på området og bidrager til hjælp med ansøgning i kommunen. Forneden er det muligt at se regler for hjælp og hvilken type optiske hjælpemidler, kommunen kan yde tilskud til.
I henhold til Serviceloven har du frit leverandørvalg, når du er berettiget støtte til optiske hjælpemider. Det betyder, at du frit kan vælge sted og optiker til levering af kontaktlinser og briller. Hos Center for Kontaktlinser og Specialoptik hjælper vi dig med at ansøge om tilskud i din kommune. Når du er berettiget tilskud til kontaktlinser, har du ingen egenbetaling i vores klinik, når det gælder afprøvning, kontrol og levering af kontaktlinser.
Optiske hjælpemidler til personer med nedsat synsfunktion omfatter både svagsynsoptik (forstørrende optik), symptomafhjælpende optik, f.eks. filterglas og synskorrigerende optik, d.v.s. briller og kontaktlinser samt enkelte andre hjælpemidler (synsfeltsudvidere, natkikkerter) og proteser.
Personer med nedsat synsfunktion har, ud over forskelligheder i symptomer og synsproblemer, også vidt forskellige behov i deres dagligdag. Der er derfor ofte brug for helt individuelle tilpassede optiske løsninger.
I henhold til Hjælpemiddelbekendtgørelsen §15 er det en forudsætning for støtte til briller og kontaktlinser, at ansøgeren har
- en medicinsk-optisk defineret, varig øjenlidelse eller
Du kan læse mere om medicinsk-optisk definerede øjenlidelser her - et varigt synshandicap (med synsstyrke på 6/18 (0,3) eller derunder).
Du kan læse mere om varigt synshandicap her
Redaktør Erik Kann, Kennedy Centret
Begrebet medicinsk-optisk defineret, varig øjenlidelse blev indført for at kompensere en lille gruppe personer med øjenlidelser, som ofte har behov for særlig udgiftskrævende specialbriller og specialkontaktlinser, og som forudsætter en høj grad af specialoptisk fagkundskab ved udmåling og tilpasning.
Nedenfor er beskrevet forhold, hvor tilskud kan ydes til optiske hjælpemidler.
For en mere uddybende beskrivelse og illustrationer henvises til følgende link på Righshospitalet Glostrup hjemmeside for afdelingen Kennedy Centret
1. Uregelmæssig hornhinde (irregulær astigmatisme) ved fx keratokonus, hornhindear m.v.
2. Defekter i regnbuehinden, fx aniridi, kolobom, albinisme, samt følger efter fx skader eller operation
3. Løs øjenlinse (ektopi), følger efter operation i barnealderen for grå stær (afaki)
4. Smertende øjenlidelser, fx blærer på hornhinden (keratitis bullosa) eller øjekronisk hornhindesår
5. Stærkt skæmmende øjenlidelser
6. Sygdomsbetinget dobbeltsyn uden mulighed for operativ korrektion
7. Sygdomsbetinget lysoverfølsomhed ved øjenlidelser i nethinden eller brydende medier.
8. Ekstreme optiske synsfejl karakteriseret ved at etableringen af forbedret synsfunktion kun kan opnås med specialfremstillede
brilleglas eller kontaktlinser
9. Børn og unge registreret i synsregisteret ved Øjenklinikken Kennedy Centret.
10. Afaki kombineret med synsfeltsdefekter efter indstilling fra Øjenklinikken Kennedy Centret
11. Myopi større end eller lig med -7 kombineret med kikkertssynsfelt på 10 grader eller derunder
12. Hængende øjenlåg (ptose)
13. Hypermetrop > +7 i højst brydende plan til børn indtil 10 år
14. Andre medicinsk-optisk definerede, varige øjenlidelser af tilsvarende sværhedsgrad efter indstilling fra Øjenklinikken Kennedy Centret.